Slzící oči: když slzy tečou

Nepláčeme jen tehdy, jsme-li smutní. Slzy nám také tečou, když se smějeme nebo krájíme cibuli. Časté a nadměrné slzení bez zjevného důvodu může být ale velmi nepříjemné, nejen kvůli rozmazané řasence, ale i proto, že je narušeno vidění. Kromě toho je prostě nepříjemné, když vaše oči zvlhnou v nevhodných okamžicích. Slzící oči, jinak nazývané „epifora“ mohou být příznakem různých onemocnění – jedním z nich je syndrom suchého oka.

Slzení očí: příčinou může být suché oko

Suché oko může být důvodem nadměrného slzení – tato skutečnost člověka obvykle nenapadne, když hledá příčinu. Existují dva důvody, proč oko slzí: příliš mnoho slzné tekutiny nebo její nesprávné složení.

Zvýšená produkce slz

Slzení očí může být způsobeno tím, že množství slzné tekutiny, které oko vyprodukuje v daném čase, je příliš velké. K tomu dochází tak, že při nedostatečném zvlhčení rohovky způsobuje otevírání a zavírání víček tření na povrchu oka. Slzné žlázy reagují zvýšenou produkcí slz, aby kompenzovaly nedostatek vlhkosti. Oční povrch je však schopen absorbovat a udržet jen určité množství tekutiny. Pokud je nahromaděný objem příliš velký, nadbytečná slzná tekutina vytéká z očí. Tento případ vznikne při zhoršeném funkčním přizpůsobení produkce slz aktuální potřebě oka.

Nesprávné složení slz

I nesprávné složení slz může být zodpovědné za nestabilní slzný film a nadměrné slzení. Slzný film zvlhčuje povrch oka a je složen ze tří vrstev. Přímo na rohovce leží tenká vrstva hlenu, tzv. mucinová vrstva, která pokrývá povrch oka. Zajišťuje, že tekutina správně přilne k oku, neshrnuje se a je rovnoměrně rozložena. Nad ní leží silnější vodná vrstva. Slzný film je udržován pohromadě horní, silně olejovitou, lipidovou vrstvou. Tato třetí vrstva zajišťuje stabilitu slzného filmu tím, že zabraňuje stékání nebo odpařování tekutiny.

Pokud slzný film nemá ze zdravotních důvodů správné složení, je možné, že vrstvy slzného filmu nebudou stabilní a nebudou držet pohromadě. Týká se to hlavně poškození lipidové vrstvy, například při dysfunkci meibomských žlázek, kdy žlázy na okrajích víček nefungují dostatečně – oči pak začnou slzet.
 

Další důvody pro slzení očí

Slzení očí mohou způsobovat i jiné faktory než syndrom suchého oka. Například pokud jsou oči podrážděny nejrůznějšími vlivy prostředí nebo přítomností cizího tělesa, reagují rovněž zvýšenou produkcí slz, aby vypláchly dráždivé látky ven. Oči mohou být drážděny prachem, suchým vzduchem, chmýřím nebo drobnými chloupky. Tento mechanismus hraje také velkou roli při nesnášenlivosti nebo alergii: oko reaguje na jindy neškodné látky, jako je třeba pyl, produkcí velkého množství slz.

Posledním důvodem pro slzení očí mohou být různá onemocnění nebo poranění. Slzením bývá často doprovázen zánět rohovky nebo spojivky či zánět vedlejších dutin dýchacích. Slzení rovněž může být způsobeno narušením normálního odtoku slz. V případě častého či nezvykle silného slzení by měl určit jeho příčinu lékař. Pokud je příčinou syndrom suchého oka, často pomáhá použití oční kapek.

Další zajímavé stránky

„Nastavení souborů cookies“ a předávání údajů třetím zemím

Tento web používá soubory cookie. Kliknutím na příslušné políčko můžete udělit svůj souhlas se všemi soubory cookies, nebo pouze s nezbytnými soubory cookies, nebo s vybranými skupinami souborů cookie. Tento souhlas je možné odvolat. Pro více informací o každém souboru cookie klikněte na „Individuální nastavení souborů cookie“.

Web také zavádí služby (např. služby poskytovatele Google), jejichž prostřednictvím probíhá přenos dat do USA. Pokud tedy souhlasíte s používáním služeb a svůj souhlas potvrdíte kliknutím na příslušné tlačítko/políčko, souhlasíte také s přenosem dat do této třetí země. USA jsou v současné době považovány za nebezpečnou třetí zemi ve smyslu GDPR; přenos dat do USA s sebou nese rizika (zejména pokud se jedná o možnost úřadů v USA přistupovat k údajům). Další informace o zpracování údajů a jejich autorizaci a také o vašem ovlivnění na-jdete v našich informacích o ochraně údajů.

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat/upravit kliknutím na „Individuální nastavení souborů cookie“ a vybráním příslušného nastavení.